Pilot Project Unit-C, Deventer
Deventer
VDR Bouwgroep heeft op eigen terrein het eerste circulaire pand volgens de Nexteria bouwformule opgeleverd.
Circulariteit
Het doel: de haalbaarheid van circulair bouwen aan te tonen, zowel op technisch, organisatorisch als financieel vlak.
Eigenschappen
Het bewijs dat intensieve samenwerking leidt tot innovatieve oplossingen.
Oplevering
Eind 2019 is het eerste circulaire Nexteria bedrijfspand opgeleverd.

Nexteria bouwt circulair bedrijfspand in Deventer
VDR Bouwgroep heeft in Deventer dit pilotproject gerealiseerd dat volledig in het teken staat van circulair bouwen. Het project omvat de bouw van een demontabel en remontabel bedrijfsverzamelgebouw, waarbij al vóór de start van de bouw afspraken zijn gemaakt over de toekomstige demontage. Alle toegepaste materialen worden aan het einde van de levensduur door de leveranciers teruggenomen voor hergebruik of recycling, met als doel een schone kavel achter te laten en materialen maximaal te hergebruiken in nieuwe projecten.
Mei 2018 werd de start van de bouw van Units-C feestelijk gevierd. Tijdens de bouw zijn innovatieve materialen en technieken toegepast, zoals een duurzaam circulair daksysteem en het gebruik van BioFoam-isolatie, een biobased en Cradle-to-Cradle gecertificeerd materiaal.
Goede ideeën beginnen bij een blanco uitwerkblad
Bij het ontwerpen van onze circulaire bouwformule, is sterk gefocust op de samenwerking met de projectpartners. In uitgebreide brainstormsessies hebben we elkaar uitgedaagd mee te denken en oplossingen te bedenken voor vraagstukken waar niemand nog een antwoord op had.
Hoe kunnen we nog duurzamer bouwen? Kunnen we gebouwen nog eenvoudiger demontabel maken en de materialen maximaal herbruikbaar en recyclebaar laten zijn? Wat is de rol van elke partner bij einde gebruiksduur van het gebouw? Elk vraagstuk benaderden we vanuit het uitgangspunt: maximale Re-use, Re-duce, of Re-cycle. Deze brainstormsessies bleken essentieel om kennis te delen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

Aantoonbaar Circulair
Doel van dit project was om de haalbaarheid van circulair bouwen aan te tonen, zowel op technisch, organisatorisch als financieel vlak. Nexteria streeft ernaar te bewijzen dat het mogelijk is om gebouwen te ontwikkelen waarvan de materialen na hun levensduur volledig hergebruikt of gerecycled kunnen worden, zonder enige afvalproductie.
Terugnamegaranties bekrachtigen de unieke samenwerking met onze projectpartners. Daarnaast is er door alle betrokkenen hard gewerkt om van alle toegepaste materialen vast te leggen hoe circulair en hoe losmaakbaar elk product is. NIBE heeft in 2020 de berekeningen gevalideerd voor de MCI (Materialen Circulariteit Index), de LI (Losmaakbaarheid Index) en de MPG (Milieuprestatie Gebouwen). Alle duurzaamheids- en circulariteitsprestaties van het gebouw zijn vastgelegd in een Gebouwpaspoort.
Unieke eigenschappen
1. Circulair ontwerp en uitvoering
Het gebouw is ontworpen en gebouwd met een volledig circulaire visie. Dit betekent dat alle materialen na gebruik opnieuw ingezet kunnen worden in andere bouwprojecten of gerecycled kunnen worden.
2. Demontabel en remontabel
Unit-C is volledig demontabel gebouwd. Voorafgaand aan de bouw zijn al afspraken gemaakt met leveranciers over de toekomstige terugname en hergebruik van materialen.
3. Innovatieve materialen en technieken
Circulair daksysteem: Het dak is ontwikkeld met materialen die gemakkelijk te scheiden en opnieuw te gebruiken zijn.
BioFoam-isolatie: Voor de isolatie is gebruik gemaakt van BioFoam, een biobased en Cradle-to-Cradle gecertificeerd materiaal dat volledig recyclebaar is.
4. Energieneutraal gebruik
Het gebouw is ontworpen met een focus op energieneutraal gebruik, door middel van slimme bouwtechnieken en duurzame energieoplossingen.
Ontwerpfase
Woensdag 29 november 2017 vond de eerste bouwteamvergadering met onze partners plaats. Samen hebben we afspraken gemaakt over het gebruik van nieuwe materialen, andere montagemethodes en alternatieve, meer duurzame oplossingen. Deze samenwerking is binnen de bouwsector uniek, omdat er al in een pril stadium van een bouwproject met 11 partners, waarbij iedere partij een essentiële rol speelt, gezocht wordt naar de beste oplossingen om het gehele concept te kunnen realiseren.

Het begin van het Pilot Project
In aanwezigheid van een aantal direct betrokkenen, is op het terrein van hoofdaannemer VDR Bouwgroep (Deventer), het bouwbord onthuld.
Uiteraard ging dit gepaard met een officiële handeling, waarbij Wim Jacobs en Luc Baltus met een ferme ruk aan het touw, het doek van het bord trokken.
Het Nexteria Pilot Project gaat begin mei 2018 van start met de nieuwbouw van een bedrijfsverzamelgebouw. Uniek in Nederland, circulair te bouwen en volgens de Cradle-to-Cradle principes.
Luc Baltus, Algemeen Directeur Nexteria: “In onze afspraken over de toekomst staat het hergebruiken van materialen, minimaliseren van materiaaldevaluatie en het voorkomen van restafval, centraal. De groei van de economie en de vraag naar bedrijfshuisvesting legt echter een claim op hèt schaarstegoed van dit moment: “grond”, bouwgrond. We zullen de ruimte die we hebben veel efficiënter moeten gebruiken. Hier ligt een schone taak voor de overheid: ga op een maatschappelijk verantwoorde manier met je grondbeleid om. Ook bij bouwprojecten. De grond gaat zo bijdragen aan een circulaire manier van ontwikkelen en bouwen. Door niet langer te bouwen voor “de eeuwigheid”, creëren we flexibiliteit voor de toekomst. Zo ontstaat een marktmechanisme dat gebaseerd is op goed rentmeesterschap en niet louter op korte-termijn winsten.”

Volop aan het bouwen
Circulair Bouwen met Nexteria gaat snel. De fundering van Bruil is gestort, de onbehandelde staalconstructie van Circulairstaal staat en de sandwichpanelen van Cladding Point, met biologisch afbreekbare Houtwolkern, wordt aangebracht. Een samengesteld bouwteam met diverse disciplines, echter allemaal met hetzelfde doel voor ogen: samen bouwen aan een duurzame toekomst.
En we weten nu al: over 25 jaar wordt dit gebouw weer volledig gedemonteerd.
Leverancier Icopal en verwerker Van Venrooy Dakbedekkingen zijn begonnen met aanbrengen van een duurzaam circulair daksysteem speciaal ontwikkeld voor Nexteria. Er wordt onder andere gewerkt met een éénlaags POCB dakbaan en een mechanisch bevestigd systeem voor het volledig demontabel maken van het dak. Op detailniveau zijn er diverse aspecten die in het voorbereidingstraject om speciale aandacht vroegen. Beide partijen zijn echter al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Nexteria. De inrichting van het dak bijvoorbeeld, is daardoor perfect afgestemd op de hoge veiligheidseisen voor medewerkers. Voor de dakisolatie wordt gebruik gemaakt van BioFoam, een nieuw isolatiemateriaal van IsoBouw. Dit product wordt voor het eerst toegepast op daken in Nederland.
Meer weten? -> lees hier het nieuwsartikel
Oplevering
Dankzij de intensieve samenwerking met het NIBE, is het paspoort voorzien van gevalideerde waardes voor de Materialen Circulariteit Index (MCI), de Losmaakbaarheid Index (LI) en de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG).
Bovendien wordt elk Nexteria gebouw opgeleverd met Terugnamegarantie en een compleet en gevalideerd pakket voor duurzaam en circulair bouwen.
Het gebouwpaspoort van Nexteria met daarin o.a. de door NIBE gevalideerde waardes voor circulariteit, losmaakbaarheid en duurzaamheid en het Materialenpaspoort, wordt gepresenteerd tijdens Building Holland 2020. Building Holland is dé beurs voor een ieder in de de bouw- vastgoed- en installatiesector die een stap verder wil: duurzaam en circulair. Nexteria bereikt zijn doel door kennisdelen, innovaties, partnerschappen en netwerken.
Download de brochure
Wil je meer weten over Nexteria en circulair bouwen, download dan de brochure door op de afbeelding te klikken, of via onderstaande button.
Mede mogelijk gemaakt door:





Bekijk het bouwproces

