DC Bleckmann, Almelo
Almelo
VDR Bouwgroep heeft voor Bleckmann een circulair DC gerealiseerd met een BVO van 46.237m2
Circulariteit
Uitgangspunt: multifunctioneel fulfilment centre, in functionaliteit voor de gebruiker niet afwijkend van wat de markt gewend is.
Eigenschappen
Uitstekende waarden voor de MPG, MCI en LI. Een vrije hoogte van 15,20 meter voor meer palletplaatsen.
Oplevering
In 2023 is het grootste aantoonbaar circulaire dc van Nederland opgeleverd.
Grootste aantoonbaar circulaire dc van Nederland
VDR Bouwgroep heeft in 2023 het grootste aantoonbaar circulaire logistiekcentrum opgeleverd. Met uitstekende waarden voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen), MCI (Materialen CirculariteitsIndex) en LI (Losmaakbaarheid Index), was dit een enorme opschaling van de Nexteria bouwformule. Van een pilotproject van 600 vierkante meter naar een fulfilment centre van 46.000 vierkante meter.
Het uitgangspunt was een modern, multifunctioneel fulfillment center dat in functionaliteit voor de gebruiker niet afwijkend is van wat de markt gewend is. Terwijl tegelijkertijd invulling werd gegeven aan de overheidswens om circulair te bouwen. Het resultaat is een prachtig pand op het XL Businesspark in Almelo, pal aan de A35, op een kavel van 78.000 vierkante meter.
Opschaling circulaire bouwformule
De bestaande contacten tussen Bleckmann en VDR zijn hiertoe geïntensiveerd om het concept Circulair Bouwen te vertalen naar een grootschalig logistiek centrum, dat voldoet aan alle eisen en wensen vanuit gebruikersperspectief, maar dan aantoonbaar circulair uitgevoerd.
De gedachte hierachter was niet enkel om te bewijzen dat het kan, maar ook om de diverse markten en stakeholders uit te nodigen om hier bij betrokken te zijn. Zo werd het proces van continue leren en verder verbeteren vorm gegeven, waarbij de betrokkenheid van de vele stakeholders cruciaal was.
Bleckmann: “Ons bedrijf groeit hard. Er was behoefte aan een vooruitstrevend nieuw pand, vlakbij de bestaande huisvesting op het bedrijventerrein. Maar we zijn ons bewust van de toenemende druk op de beschikbare ruimte en de maatschappelijke discussie over de inpassing van grootschalige logistieke gebouwen in het landschap. We wilden iets creëren dat er nog niet was. Zo is het idee van een circulair XL Fulfilment centre ontstaan.”

Zeer lage MPG
“Dit succes hebben we bereikt door samen onze nek uit te steken,” zegt VDR’s commercieel directeur Marcel Bisseling. “Bleckmann heeft een fraai multifunctioneel fulfilment center gekregen, dat voldoet aan de marktverwachtingen en tegelijk een toonbeeld is van circulair bouwen.”
Door slimme beton- en staaltoepassingen is veel milieuwinst geboekt. Bijvoorbeeld met beton van 50% minder riviergrind of van 30% gerecycled granulaat. En de losmaakbare staalconstructies zijn voorzien van een innovatieve coating. De kolomankers zijn van de betonfundatie te scheiden dankzij een ingenieus ontwerp, zonder aan constructionele kracht in te boeten. Andere voorbeelden zijn circulaire plafondplaten, sedum daken, en een all-electric ontwerp.
Deze slimme engineering en duurzame materialen zorgen voor een minimale CO2-voetafdruk. Alles is vastgelegd in een gebouwpaspoort. De zeer lage MPG (0,21), de hoge mate van Losmaakbaarheid (71%) en de mate van Circulariteit (0,7) zijn gevalideerd door Nibe.
Marcel Bisseling: “Dit project laat zien hoe wij een praktische en pragmatische invulling hebben gegeven aan de overheidswens om circulair te bouwen.”
Ontwerpfase
In deze fase werd het ontwerp gemaakt, de circulaire onderdelen en producten uitgezocht en ...
De uitvoering: het hoogste punt
Het hoogste punt markeert een belangrijke eerste mijlpaal binnen het project. Vanaf start bouw (januari 2022) is er hard gewerkt aan het aanbrengen van het grondwerk, de fundering, de riolering, circa 30% van de staalconstructie en de eerste vloeren.
Op 8 juli 2022 is het hoogste punt bereikt, dat gevierd werd met alle betrokkenen. Met een ludieke quiz testten de aanwezigen hun kennis van circulair bouwen door met zogenoemde “groeikaartjes” hun antwoord te geven. Wanneer deze kaartjes in de grond gestopt en ruim voorzien van water worden, groeit er een mooi boeket zomerbloemen uit.
Als symbool voor het uitgangspunt dat alle bouwmaterialen die in dit gebouw worden verwerkt bij de toekomstige demontage nog steeds hun waarde hebben, werden een goede fles Port en de samenvatting van het gebouwpaspoort opgeborgen in de grond. Als een tijdcapsule voor de mensen die over 30 jaar het pand uit elkaar halen.
De bouwfase: waterdicht maken
Elke schroef, elke dak- en betonplaat van dit distributiecentrum van Bleckmann is aan het eind van de gebruiksduur herbruikbaar en wordt teruggenomen. Normaliter worden de platen gelast en wordt bitumen dakbedekking gebrand. Hier bestaat het complete dakpakket uit geschroefde en herbruikbare materialen.

Cementarmbeton
In deze fase is 12.000 kuub cementarmbeton gestort in plaats van uitsluiten zand en grind uit winningen te gebruiken maakt Rouwmaat ook zelf grind- en zandvervangers. Dat vrijkomt uit oude woonwijken, bedrijfspanden en uit wegen. Zo blijft het in het circuit.
In een interview met NPO Radio 1 voor het programma Nieuws En Co, vertellen Luc Baltus (VDR Bouwgroep B.V.) en Mark van Onna (Bleckmann) in begrijpelijke taal wat er bijzonder is aan dit nieuwe pand. “We willen er wat van maken en we maken er wat van”, aldus Mark van Onna.
Luister hier het volledige interview: klik hier
Gebouwpaspoort Bleckmann, Almelo
Klik op de afbeelding om deze te vergroten. Voor dit project is geen specifieke gezondheidscertificering (bijvoorbeeld volgens de Well-methodiek) uitgevoerd.
Klik op onderstaande knop om naar de pagina met het uitgebreide Gebouwpaspoort en het Terreinlabel te gaan. Deze bestanden staan op de website van VDR Bouwgroep.
Mede mogelijk gemaakt door:




Bekijk het bouwproces









Zaken waar VDR garant voor staat.